Mijn meest gewaardeerde picknick-potluck recept is een hartige clafoutis. Enerzijds zeer gewaardeerd door mij. Want ik kan het de avond van tevoren maken en het kan zowel warm als koud gegeten worden. Plus het recept is simpel, dus je hebt het zo klaar. Maar het meest belangrijke is wel dat vrijwel iedereen het lekker vindt. En wanneer je kleine stukjes snijdt heb je voor veel mensen een lekker hapje. Heb in het Pinksterweekend een picknick of potluck neem dan deze clafoutis mee.
Wat heb je nodig:
Wat olijfolie
1 cup bloem (of zoveel tot je een mooi beslag krijgt)
Kerstomaten (hoeveel je kiest hangt af van je smaak en bakvorm)
Pitloze zwarte of groene olijven (qua hoeveelheid hangt ook dit af van je voorkeur)
1 1/2 cup melk
Kruiden (ik kijk altijd wat er nog ligt. Favoriet: oregano, basilicum, majoraan en feta-kruiden. Maar kies vooral wat jou lekker lijkt)
Peper
Zout
Knoflookteentje geperst (soms doe ik er twee in, want ik ben dol op knoflook)
4 eieren
Ongeveer 1 cup kaas (ik bewaar geraspte en stukjes kaas in de vriezer, dus welke ik gebruik ligt aan mijn voorraad. Het is wel aan te raden een kaas te kiezen die een beetje pittig is anders proef je er niets van. Je kunt trouwens ook geitenkaas of feta gebruiken)
Verwarm de oven voor op 175 graden. Pak een ovenschaal of dichte taartvorm (dus niet een springvorm!). Smeer deze in met olijfolie en verspreid de kerstomaten en olijven in de schaal. Zie hier waarom ik geen hoeveelheden heb genoemd, want het hangt helemaal af van je vorm en smaak. Breek de eieren in een kom, giet de melk erbij en roer even stevig door. Voeg kruiden, geperst knoflookteentje, peper zout en kaas toe en roer dit door met een garde. Doe dan de bloem erbij en meng totdat er geen klontjes meer te zien zijn. Wat soms lastig is vanwege de kaas. Ik roer totdat ik denk dat het wel goed zal zijn.
Giet het mengsel voorzichtig in de bakvorm en verdeel zo nodig de tomaten en olijven even opnieuw. Zet de clafoutis ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven. Wanneer de bovenkant mooi bruin is, is hij klaar. Schrik niet wanneer de clafoutis in de oven enorm rijst. Dat zakt vanzelf zodra hij afkoelt.
En dan is het tijd om de clafoutis op te eten of te bewaren voor de picknick. Eet smakelijk!
Liefs MamaNatuurlijk
Het ziet er heerlijk uit en bovenal, allemaal dingen die ik in huis heb. Zal ik deze maar even mailen naar mezelf...
BeantwoordenVerwijderenEn was het lekker?
VerwijderenHmm, die ga ik zeker eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenMerci voor het delen.
Graag gedaan!
VerwijderenHij ziet er heerlijk uit! En ik vind het een erg leuk picknickgerecht.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt