dinsdag 17 november 2015

Vega bolognese saus

Sinds een aantal jaren is onze zoon vegetariër. Het begon allemaal toen we kuikentjes kregen en op een avond kip aten. Hij vroeg zich af: "Wat als het dier wat ik eet een vriend is van een dier dat ik ken?" Waarmee het vlees eten direct klaar was voor hem. Want wie eet nou de vrienden van zijn vrienden op? Een no-brainer toch?

Apart koken
Omdat we vinden dat hij zulke beslissingen zelf mag maken en hem daarin willen steunen koken we vegetarisch voor hem. Over het algemeen gaat dat prima, want wij zetten niet elke dag vlees op tafel. Met sommige pastagerechten is het wel wat lastig, omdat het vlees er vaak al doorheen zit. Hij heeft er geen moeite mee als ik het vlees er voor hem uit prik, maar met gehakt gaat dat zo lastig. Zo ontstond mijn vega bolognese saus. Ik maak één keer in de zoveel tijd een pan vol en vries het in porties in. Eten we iets waar het vlees echt niet weg te laten of uit te halen is? Dan krijgt hij zijn eigen saus met pasta naar keuze.

Het is een van zijn favoriete gerechten geworden en ik maak hem er altijd enorm blij mee. Hij vraagt er dan ook regelmatig om. Ik vind het zelf ook niet vies en het ruikt sowieso heerlijk. Daarom voor jullie mijn recept. Om lekker te maken in het weekend.

Vega bolognese á la MamaNatuurlijk
Vega gehakt (optioneel)
1 Blik gepelde tomaten of twee handen vol verse gesneden tomaten (het kan ook met passata als dat is wat je in huis hebt)
Tomatenpuree 2 el
1 Blokje groentebouillon of een beetje eigen gemaakte bouillon
1 Grote geraspte wortel (en eventueel andere groenten als je dat lekker vindt)
1 Ui klein gesneden
2 tenen knoflook geperst of gesneden
Tijm (naar smaak, ik ben er lekker scheutig mee)
Oregano (naar smaak, maar niet te weinig)
Basilicum (naar smaak, en wees niet te zuinig)
Peterselie (naar smaak en lekker royaal)
Gerookte paprikapoeder (ongeveer 1 el en ja bij voorkeur echt de gerookte!)
Zout en peper naar smaak

Zo maak je het
Fruit de ui tot hij glazig is en voeg dan de knoflook toe. Doe de tomatenpuree erbij en bak deze eventjes kort mee. Neem de tomaten (of de verse of de passata) uit het blik en knijp ze fijn boven de pan voordat je ze er in gooit (scheelt pureren). Verkruimel het bouillonblokje boven de tomatensaus of voeg je eigen bouillon toe. Roer goed door en breng aan de kook. Schep de geraspte wortel erbij en alle kruiden. Vergeet vooral de gerookte paprikapoeder niet, want dat is hét ingrediënt wat de saus zo lekker maakt! Het geeft een heerlijke diepe smaak aan de saus en maakt dat je de rode wijn bijna niet mist. Laat op een laag vuur inkoken tot het een dikke saus is.

Kies je voor veel wortel dan krijg je al snel een dikke saus en kun je het vega gehakt zelfs weglaten. Wil je het op een authentieke bolognese saus laten lijken? Dan helpt het vega gehakt daar voor het oog en de structuur zeker bij. Doe het vega gehakt er pas bij als de saus zo goed als klaar is, want het hoeft alleen maar even warm te worden.

Het gaat om de saus
De saus is nu klaar en kun je invriezen in porties of natuurlijk gelijk opeten met een lekkere pasta. Waarbij het goed is om te weten dat het uiteraard om de saus en niet zozeer om de pasta gaat, dus schep lekker op!

Liefs MamaNatuurlijk

Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...