zaterdag 19 maart 2016

Thuisonderwijs (en wij) in de media

Had je al gezien dat we geïnterviewd zijn voor VROUW? Met een paar door ons gemaakte foto's erbij.

De reacties op de Facebookpagina van VROUW variëren van positief tot negatief. Er is één persoon daar die thuisonderwijs een wel heel warm hart toedraagt. Ik reageer zelf heel bewust niet, mensen die echt meer willen weten over thuisonderwijs weten mij wel te vinden.  

In het kort

Thuisonderwijs is deze week weer volop in het nieuws vanwege het debat hierover in de Tweede kamer. Staatssecretaris Sander Dekker maakte tijdens dit debat zijn plannen met betrekking tot thuisonderwijs kenbaar. Ook wij werden benaderd door verschillende media. Ik dus door VROUW en PapaNatuurlijk werd gisteren geïnterviewd door de studenten van Journalistiek Windesheim. Mijn thuisonderwijscollega Lieke werd door Metro geïnterviewd. Zjoske van Niekerk vertelde over haar ervaringen als thuisonderwijskind en zelfs RTL Nieuws maakte er een item over.

Dekkers snode plannen 
Aan media aandacht geen gebrek dus. Dekker heeft nu een jaar de tijd om zijn voorgestelde plannen verder uit te werken. Wat ik tot nu toe heb gehoord is voornamelijk gebaseerd op een zeer schoolse kijk op leren. En ook over toezicht en inspectie wordt wel erg simplistisch gedacht. Verschillende politieke partijen hebben aangegeven dat Dekker om tafel moet gaan met de thuisonderwijsgemeenschap om zo tot een realistisch plan te komen. Gezien de uitspraken die Dekker doet over thuisonderwijs kan het geen kwaad dat hij hierin wat onderwezen wordt.    

Bijzondere voorstellen
Sommige voorstellen lijken me namelijk gewoon niet haalbaar. Zoals thuisonderwijskinderen vanaf twaalf jaar verplicht vragen of ze nog wel thuisonderwijs willen krijgen. Een thuisonderwijscollega merkte op dat dit dan ook voor schoolkinderen verplicht gesteld moet worden. Willen alle twaalfjarigen die op school zitten nog wel naar school? Of krijgen ze liever thuisonderwijs? Ik zie de paniek in de ogen van hun ouders al voor me. Hetzelfde geldt voor het verplichten van ouders om een onderwijsbevoegdheid te behalen. Op dit moment staan er ontzettend veel leerkrachten voor de klas die niet de juiste papieren hebben. Hoe wordt het huidige onderwijs ingevuld wanneer zij allemaal per direct moeten stoppen met lesgeven?

Inspecteren en beoordelen
Een ander voorstel is om de leerplichtambtenaar een door de ouders opgesteld onderwijsplan te laten beoordelen. Toen wij onze leerplichtambtenaar zoonliefs portfolio lieten zien, merkte zij op dat ze daar helemaal niets mee kon. Zij weet, zo stelde ze zelf inhoudelijk vrijwel niets van onderwijs, kerndoelen of leerplannen. En dat zal gelden voor meer, zo niet alle leerplichtambtenaren.

Ypma stelde tijdens het debat "Ouders die ervoor kiezen thuisonderwijs te geven, maken die keuze zelf. De woning wordt min of meer een klaslokaal. Het is volkomen logisch dat we daar ook eisen aan stellen en controles willen". Maar beoordelen of er op de juiste manier thuisonderwijs wordt gegeven is lastig. Want langs welke lat leg je de kinderen? Die van het gemiddelde schoolkind? De kracht van thuisonderwijs is nu juist het leren op je eigen manier en tempo. En kun je als thuisonderwijsleek wel vaststellen of er op juiste manier geleerd wordt?  

Vormen van thuisonderwijs
Elk gezin verzorgt het onderwijs namelijk op een eigen manier met een verschillende visie op onderwijs. Zo heb je ouders die een Nederlands curriculum volgen zoals op school en ouders die kiezen voor de vakken van de Wereldschool. Weer anderen schaffen een Amerikaanse methode aan, volgen de Charlotte Mason-methode of doen aan Projectbased homeschooling. Er zijn unschoolers, hackschoolers en eclectic homeschoolers. Daar kun je niet een standaard inspectie voor gebruiken. Ik voorzie een zeer langdurige bijscholing in de vele vormen van thuisonderwijs voor alle leerplichtambtenaren.

Er zitten dus nog wel wat haken en ogen aan de voorstellen die woensdag geopperd werden. Ik ben benieuwd en volg het op de voet. Er rest mij nog wel één vraag. Wanneer wij straks aan dezelfde eisen moeten voldoen als scholen, krijgen we dan ook de overheidsbijdrage à €6100,- per kind per jaar bijgeschreven op onze rekening?

Liefs MamaNatuurlijk

5 opmerkingen :

  1. Raar idd dat een leerplichtambtenaar de kwaliteit van onderwijs zou moeten bepalen, dat zit helemaal niet in hun takenpakket. Logischer zou zijn om iets van een klankbord/mentor relatie verplicht te stellen met iemand die over een achtergrond in het onderwijs beschikt (zonder dat gelijk weer kapot te definiëren). Dekker zou zijn energie ook beter kunnen steken in het creëren van een betere leeromgeving, door het verkleinen van klassen en voorkomen van pesten denk ik, dat is veel nuttiger!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leerplichtambtenaren hebben inderdaad hele andere taken. Dat is precies wat ik er zo bijzonder aan vindt. Gelukkig is de thuisonderwijsgemeenschap al met verschillende andere toezichtvormen bezig. Nu maar hopen dat Dekker ook een beetje wil luisteren. Tot nu toe is er maar weinig tot geen reactie van hem gekomen op alle voorstellen, ideeën en initiatieven.

      Ik ben helemaal met je eens dat er voldoende andere zaken zijn m.b.t. onderwijs waar hij beter zijn tijd aan zou kunnen besteden. Wat te denken van al die duizenden kinderen die wel naar school willen, maar geen passende school kunnen vinden of overal geweigerd worden. Dat zijn er veel meer dan die paar honderd thuisonderwijskinderen.

      Verwijderen
  2. I'm reading this as an expatriate/foreigner with a background in homeschooling - thank you for this clear update on the thuisonderwijs situation here in the Netherlands. I especially like your question as to whether having to comply with 'normal' school rules would mean the right to normal school funding! Seems very reasonable.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. You are welcome and thank you for your response. I am glad I could be of help. I also like the money question and am curious how they are going to handle this aspect. Rules and regulations should work both ways.

      Verwijderen
  3. Naar mijn weten zijn dergelijke gezinnen er niet. Het is namelijk een stuk makkelijker om kinderen naar school te sturen. Dan hou je veel meer tijd over om te netflixen en te bankhangen.

    Thuisonderwijzers zijn inderdaad ouders die daar goed over nagedacht hebben en de keuze zeker heel bewust maken. Er zijn daarom ook ouders die na thuisonderwijs alsnog voor school kiezen omdat het beter past bij het gezin.

    Uit de onderzoeken die er gedaan zijn kwamen alleen positieve dingen naar voren. Er zijn geen nadelen gevonden. Dit geldt voor onderzoek in het buitenland en voor het onderzoek wat enkele jaren geleden in opdracht van de overheid werd uitgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...