vrijdag 4 maart 2016

Kabinet wil blootstelling aan BPA omlaag

Gisteren aan het einde van de middag werd door de Rijksoverheid bekend gemaakt dat het kabinet wil dat de dagelijkse blootstelling van mensen aan de (hormoonverstorende) stof Bisfenol A (BPA) wordt verminderd. Minister Edith Schippers schrijft dit als reactie op een rapport van het RIVM. Ze wil niet langer wachten op het aanscherpen van de Europese normen. Volgens het RIVM moet vooral worden ingezet op het omlaag brengen van de blootstelling aan BPA voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. 

Waar zit BPA in?
BPA is een chemische stof die in heel veel producten voorkomt. Het zit in plastic dat wordt gebruikt voor bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Daarnaast wordt het gebruikt als basis voor epoxy-verf en -lijm, in bepaalde tandheelkundige materiaal, inkt en in thermisch papier (waaronder de kassabonnetjes). BPA is al enige tijd verboden in de productie van babyflesjes. Voorlichting over BPA aan vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zal nog verder uitbreid worden.

Manon van Greenjump schrijft op hun website dat baby’s de grootste blootstelling aan BPA hebben via de voeding. Dit vanwege hun grotere voedselopname ten opzichte van het lichaamsgewicht. Voor alle leeftijden blijkt voedsel uit blik de grootste bron van BPA uit voeding te zijn. De totale blootstelling aan BPA is het allergrootst voor jongeren. Denk hierbij aan chemicaliën uit voedsel, stof, cosmetica en kassabonnen.  

Daarnaast is er ook nog sprake van stapeling. Wanneer je kijkt naar verzorgingsartikelen blijft elk artikel qua chemische stoffen binnen de gestelde normen. Alleen gebruik je meestal niet alleen dat ene product op een dag. Wanneer je ze allemaal bij elkaar optelt zijn dat er best wel veel. De norm wordt zo alsnog overschreden.

Hoe kun je BPA vermijden?
Harde conclusies kunnen nog niet getrokken worden. Er zijn nog teveel onduidelijkheden. Ook is er nog te weinig goed onderzoek gedaan. Via onze voeding, verzorgingsproducten en omgevingsfactoren krijgen we behoorlijk wat chemische stoffen binnen op een dag. Niet alleen is de schadelijkheid per stof niet helemaal bekend, wat een mix van deze stoffen voor effecten heeft is nog lastiger te bepalen.

Manon geeft aan dat je blootstelling aan BPA gemakkelijk kunt verminderen door eten uit blik zoveel mogelijk te vermijden. Kies voor rvs broodtrommels, drinkbekers, glazen babyflessen en aardewerk in plaats van plastic en neem geen kassabonnetjes aan. Zelf gebruik ik deze bekers en deze herbruikbare rietjes. Op mijn verlanglijstje staan nog deze fantastische pastelkleurige pannen. Helemaal ecofabulous nietwaar?

In onderstaand filmpje zie je meer over het gebruik van chemische stoffen in cosmetica, stapelen en de effecten op ons lichaam. Wil je meer lezen over chemicaliën in onze alledaagse gebruiksvoorwerpen en verzorgingsproducten dan is 'Slow Death By Rubber Duck' van Smith en Lourie een aanrader.    

Liefs MamaNatuurlijk

Ps: wat vinden jullie van mijn allereerste meme?

*op deze pagina staan affiliate links

2 opmerkingen :

  1. Hi Anouk,

    interessant stuk. Even ter aanvulling: gelukkig is de stof hier verboden voor het maken van babyflessen :-).

    Groetjes, Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Sabine,

    Ik ben niet Anouk ;-) Maar wel leuk om te lezen dat je mijn stuk interessant vindt.

    Er staat overigens in dat BPA hier niet in babyflessen gebruikt mag worden.

    Groetjes MamaNatuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...